VIDEO: Alle potetprodusenter har nytte av en stilkanalyse, både for å rette opp eventuelle næringsmangler i åkeren, sier Siri Abrahamsen, potetrådgiver i NLR Viken.
VIDEO: – Hvis vi ikke klarer å få tørket opp poteten før lagring, øker sjansen for utvikling av sølvskurv og skallmisfarging, sier Jon Olav Forbord, potetrådgiver i NLR Trøndelag.
VIDEO: Raskere spiring gjør at potetene kan komme tidligere ut på markedet. Ved å legge plast etter setting, heves temperaturen 50 prosent i døgnmiddel og tidligavlinga øker.
I flere åkrer kan man observere poteter som gror i fåra. Fenomenet oppstår når plantene utsettes for høy grad av stress, med kombinasjonen høy temperatur og alvorlig vannmangel.
Fibro er en mineralolje som lager en «film» på bladoverflaten. Når bladlusa suger på et blad som er behandlet, forhindrer oljen at virus blir overført.
Konkurransen med importerte poteter har ført til at utseende i større grad også vektlegges for norskproduserte poteter. Men hvor i Norge får vi de peneste potetene?
Beising av settepoteter forbedrer kvaliteten på skall og overflate på potetknollen. I tillegg ser vi ofte en betydelig avlingseffekt og en høyere andel salgbar vare.
Noen potetsorter er røde, noen er blå, mens andre er gule. De røde, blå og fiolette fargene i potet skyldes en gruppe fargestoffer som kalles antocyaniner, og som er vidt utbredt i planter. Det er i naturen påvist over 300 ulike antocyaniner.
Forsker Simon Ballance slår fast at poteten har en viktig rolle som en moderat karbohydratkilde og er et viktig tilskudd til et mangfold av varme retter. Potetens bidrag til et balansert og variert kosthold er betydelig.